Poslanstvo Voluntariata je promocija ideje miru, družbene pravičnosti, trajnostnega razvoja in mednarodnega sodelovanja ter solidarnosti skozi prostovoljsko delo in prostovoljske projekte. Eden izmed projektov, ki močno nagovarja naše poslanstvo, je strateški projekt EVS: Lahkih nog naokrog – ang. Itchy Feet. Projekt je Zavod Voluntariat za obdobje 24 mesecev postavil v osrčje lokalnih in mednarodnih iniciativ, v sklopu katerih so sodelovali slovenski in mednarodni prostovoljci.  

 

Kot vodilna organizacija v Sloveniji na področju mednarodnega prostovoljstva in globalnega učenja smo se s projektom posvetili izvedbi promocijskih aktivnosti o priložnostih na področju mednarodnega prostovoljstva, pomena neformalnega učenja in pridobivanja kompetenc skozi mednarodno prostovoljno delo, s poudarkom na možnostih udeležbe mladih v programih ERASMUS+. Namreč, udeležba v tovrstnih programih prispeva k pridobivanju in krepitvi veščin mladih, ki  pripomorejo k boljši socialni in ekonomski integraciji v družbo.

 V zahvalo in inspiracijo za nadaljnji razvoj mladih v Sloveniji, ki svoj čas in energijo namenijo širjenju poslanstva Voluntariata in drugih prostovoljskih organizacij v Sloveniji smo v sodelovanju s skupino prostovoljcev in Zavodom DICE ustvarili družabno igro Lahkih nog naokrog. Igro smo razvili kot inovativni pripomoček za nevladne organizacije, mladinske delavce in vse druge, ki bi želeli z igrifikacijo razširiti obzorja mladih (ali pa tudi manj mladih?) o tem, kakšna prostovoljstva obstajajo in kakšni so učinki prostovoljske izkušnje na prostovoljca.  Igra je preprosta za uporabo in je prosto dostopna na naši spletni strani organizacije (Igra: Lahkih nog naokrog). Vse kar potrebujeta za igranje je tiskalnik, papir, škarje in »fižolčke«. Prostovoljska dela, ki jih uporabljamo v igri, in veščine, ki jih posameznik pridobi, smo prilagodili potrebam mehanike igre in ne odražajo nujno realnih možnosti pridobivanja veščin na določenem prostovoljskem delu.

Z radostjo vam predstavljamo igro Lahkih nog naokrog in upamo, da bo tudi vaše izvrstno orodje pri vzbujanju poguma in uresničevanju sanj mladih ob iskanju projektov prostovoljskega dela, tako v naši državi kot na globalni ravni.

To je zaključek projekta ni pa zaključek naših aktivnosti na novo odkritem področju igrifikacije. Zelo kmalu, takoj ko bo to mogoče zaradi situacije COVID-19, bomo igro preizkusili tudi v živo. Spremljajte nas za nove informacije na tem področju.

PRENESI IGRO: Lahkih nog naokrog (PDF 3,3 KB)