Bi rad vrtnaril v Islandiji ali organiziral dejavnosti za invalidne osebam Portugalskem ? Ali pa pripravljanje festivalov v Tongu ? Ali pa so mogoče eco-kmetije v Mongoliji za te ? Vse to je možno z prostovoljstvom in več…….

Kaj je SCI ali Service Civil International ?

SCI je mednarodna prostovoljska mreža, katere branže in partnerske organizacije delujejo po celem svetu, največ pa jih je v Evropi. SCI promovira ideje miru, pravičnosti in trajnosti, preko različnih mednarodnih prostovoljskih projektov in aktivnosti. Nekatere aktivnosti so kratkoročne narave in trajajo od enega do treh tednov (mednarodni prostovoljski tabori). Nekatere aktivnosti so dolgoročne in trajajo običajno od šest mesecev do enega leta (Evropska solidarnostna enota).

Kako postati prostovoljec(ka) na kratkoročnem mednarodnem prostovoljskem taboru?

Ko se registrirate v SCI portal, si lahko s seznama prostovoljskih del v tujini izberete želen prostovoljski tabor. Za udeležbo na programu je potrebno plačati prijavnino in prevoz do tabora. Nastanitev in prehrana na taboru v večini brezplačna, nekateri organizatorji zaračunavajo manjšo vsoto za pokritje stroškov prehrane. Cenik prijavnin Zavoda Voluntariat:

45 € za prostovoljske tabore v Sloveniji

90 € za prostovoljske tabore v Evropi, Turčiji, Severni Ameriki, na Japonskem, v Avstraliji, Mongoliji in Južni Koreji

115 € za prostovoljske tabore v Južni in Latinski Ameriki, Afriki, ostalih delih Azije in na Bližnjem vzhodu

Hrana in prenočišče sta večinoma pokrita. V nekaterih primerih se plača dodatne stroške za določene prostovoljske tabore predvsem v državah Južne in Latinske Amerike, Afrike, v ostalih delih Azije in Bližnjega vzhoda (do teh stroškov pride, ker lokalni organizatorji zaradi pomanjkanja financiranja s strani države, občine…, nimajo sredstev za kritje organizacije tabora). Za te projekte se običajno izvede tudi dodatno usposabljanje zaradi velikih medkulturnih razlik.

Če želiš pogledati kje se lahko prijaviš si poglej tukej.

Kako se prijavite?

Prijavite se na portalu SCI tukej.

Za prijavo na tabor je potrebno ustvariti svoj profil na portalu SCI. Po registraciji je možna prijava na dva različna delovna tabora ali pa na 1 tabor z šestimi različnimi prioritetami (namen izbora različnih prioritet je, če ti ne uspe iti na prvo opcijo, ki si jo izbral). Ob prijavi je potrebno izpolniti vlogo in v določenih primerih tudi napisati kratko motivacijsko pismo. Za več informacij o postopku prijave je na voljo video (v angleščini):

Zakaj bi šli in kaj boste pridobili?

Tabori vam dajo vpogled v kulturo, naravo in zgodovino države, ki jo boste obiskali. Z udeležbo na taborih se učite in podprete vrednote človekovih pravic, solidarnosti, spoštovanja okolja, vključenosti, krepite sodelovanje z drugimi in še mnogo drugih veščin in znanj. Dobili boste različne neformalne veščine, ki vam bodo pomagale pri razvoju poklicne kariere, hkrati pa tudi obogatile vaše življenje.