Mednarodni prostovoljski tabor je prostor, kjer ljudje katerekoli narodnosti, prepričanja in vere živijo in delajo skupaj dva do tri tedne na neprofitnem projektu, ki ga organizira lokalna organizacija.

Večina taborov se izvaja v poletnih mesecih, posameznega pa se udeleži od 6 do 20, včasih celo 50 in več posameznikov, ki delajo prostovoljno in se družijo z lokalnim prebivalstvom. Prostovoljsko delo pomeni delo, pomoč ali asistenco brez plačila. V širšem pomenu pa združuje duh pomoči, altruizma in opravljanja dobrih del brez pričakovanja materialne nagrade. Mednarodni tabori pomenijo nesebično dajanje pomoči oziroma delo, ki ni plačano. Organizirani so tako, da skupina prostovoljcev dela od šest do osem ur na dan, preostali čas pa se vrstijo študijske teme, izleti, ekskurzije ter ostale prostočasne aktivnosti. Bivanje in prehrana na taboru sta brezplačna, ob prijavi pa je potrebno plačati prijavnino, s katero krijemo stroške prijavljanja ter zavarovanja. Poleg običajnih taborov se lahko udeležite tudi posebnih mixed-age taborov, taborov za družine itd.

KAKO SE PRIJAVIM?

Pot do tabora je zelo preprosta. Najprej se s klikom odpeljete na spletno stran iskalnika SCI, nato se registrirate in iščete med ponujenimi tabori, dokler ne najdete po vaših merah ukrojenega in se nanj prijavite. Po oddani elektronski prijavi vas bo ekipa Voluntariata po elektronski pošti sproti obveščala o nadaljnjem poteku prijave, vas pripravila in vam pomagala do vašega odhoda.

V primeru odjave od tabora!

V primeru, da prostovoljec želi odjaviti udeležbo na taboru, mora to sporočiti v pisni obliki (e-mail – placement@zavod-voluntariat.si)! 1. Voluntariat povrne celoten znesek (100%) prijavnine v primeru, da prostovoljec ni sprejet na želeni tabor ali je tabor odpovedan. 2. Voluntariat povrne 75% celotnega zneska prijavnine v primeru, da prostovoljec predloži zdravniško opravičilo. 3. Voluntariat povrne 50% celotnega zneska prijavnine v primeru, da prostovoljka odpove udeležbo najmanj 21 dni pred začetkom tabora. 4. Voluntariat prijavnine ne povrne v primeru, da je bila odpoved prepozna.

Prijavnina se lahko prenese tudi na drug tabor.