Najpogostejša vprašanja in odgovori


 1. [EVS] Kaj je EVS?
 2. [EVS] Kdo se lahko prijavi?
 3. [EVS] Kako najdem projekt v tujini? Kako se prijavim?
 4. [EVS] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?
 5. [EVS] Kateri stroški so kriti med opravljanjem dela?
 6. [EVS] Kako dolgo moram čakati preden bom vedel(a), ali sem sprejet(a) na projekt?
 7. [EVS] Če sem se EVS-a že udeležil(a), se lahko spet prijavim?
 8. [Mladinske izmenjave] Kaj je mladinska izmenjava?
 9. [Mladinske izmenjave] Kako najdem projekt v tujini? Kako se prijavim?
 10. [Mladinske izmenjave] Ali za sodelovanje potrebujem pošiljajočo organizacijo?
 11. [Mladinske izmenjave] Kdo se lahko prijavi?
 12. [Mladinske izmenjave] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?
 13. [Mladinske izmenjave] Kateri stroški so kriti med opravljanjem izmenjave?
 14. [Mladinske izmenjave] Kako dolgo trajajo izmenjave?
 15. [GLEN] Kako se GLEN razlikuje od drugih pripravništev?
 16. [GLEN] Kako se lahko prijavim?
 17. [GLEN] Katerim kriterijem morajo ustrezati potencialni kandidati? Kakšen je proces izbire kandidatov?
 18. [GLEN] Se lahko prijavim tudi kdaj drugič razen januarja?
 19. [GLEN] Se lahko prijavim tudi, če nisem iz oz. ne živim v državi, ki je del GLEN programa?
 20. [GLEN] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?
 21. [GLEN] Kateri stroški so kriti med opravljanjem pripravništva?
 22. [Tabori] Kdo lahko sodeluje?
 23. [Tabori] Kako se lahko prijavim?
 24. [Tabori] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?
 25. [Tabori] Kateri stroški so kriti med bivanjem na taboru?
 26. [Tabori] Ali mi plačilo prijavnine zagotavlja mesto na izbranem taboru?

[EVS] Kaj je EVS?

EVS je projekt EU, ki se je začel že leta 1996 in v katerega je bilo vključenih že več kot 100,000 mladih Evropejcev. Danes je EVS del programa Erasmus+. S pomočjo EVS mladi dobijo priložnost, da opravljajo prostovoljno delo v tujini in s svojim delom pripomorejo k uresničitvi ciljev, v katere sami verjamejo – naj bo to solidarnost do beguncev in migrantov, delo na okoljevarstvenih problematikah, delavnice za mlade ali starejše, podpora nevladnim organizacijam, pomoč pri kulturnih dogodkih ali številne druge teme.


Back to Index

[EVS] Kdo se lahko prijavi?

EVS je namenjen vsem, starim med 17 in 30 let, ki bi radi v tujini prostovoljno delali za obdobje od 2 tednov do 12 mesecev.


Back to Index

[EVS] Kako najdem projekt v tujini? Kako se prijavim?

EVS predstavlja sodelovanje med tremi partnerji: prostovoljcem, pošiljajočo organizacijo in gostujočo organizacijo. Projekt lahko najdeš na 2 načina:

 1. Poišči pošiljajočo organizacijo v državi prebivanja, ki ti bo pomagala najti projekt, ki ustreza tvojim ciljem in interesom.
 2. Obišči bazo podatkov na Evropskem mladinskem portalu, poišči projekt, ki ustreza tvojim interesom, in nato najdi pošiljajočo organizacijo, ki bo delovala kot kontaktna točka med teboj in projektom, na katerega se želiš prijaviti.

V vsakem primeru boš potreboval(a) pošiljajočo organizacijo. Priporočljivo je, da pošiljajočo organizacijo najdeš preden se prijaviš na projekt. Če imaš težave pri iskanju take organizacije, lahko kontaktiraš nacionalno agencijo v svoji državi.


Back to Index

[EVS] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?

V veliki večini primerov (odvisno od pošiljajoče organizacije) je postopek prijave povsem zastonj. Možno pa je, da nekatere pošiljajoče organizacije zaračunajo manjše administrativne stroške, ki jih dobiš povrnjene po sprejemu na EVS projekt. Zavod Voluntariat ne zahteva nikakršnega plačila med postopkom prijave.


Back to Index

[EVS] Kateri stroški so kriti med opravljanjem dela?

Krita je velika večina stroškov – nastanitev, hrana in zdravstveno zavarovanje so kriti v celoti. Prav tako prejmeš vsak mesec žepnino, s katero si lahko kriješ življenjske stroške. Za pot prejmeš pavšal in v primeru, da ti ta pavšal ne krije celotnega stroška poti, razliko doplačaš sam(a). Je pa to edini strošek, ki ga boš potencialno imel(a) med svojo EVS izkušnjo.


Back to Index

[EVS] Kako dolgo moram čakati preden bom vedel(a), ali sem sprejet(a) na projekt?

Ko prostovoljci najdejo pošiljajoče organizacije in se prijavijo na projekt, gostujoča organizacija opravi izbor prostovoljcev, ki jih želijo osebno intervjuvati, na koncu postopka pa izberejo prostovoljca, ki se bo pridružil njihovi organizaciji. Ko je le-ta izbran, gostujoča organizacija projekt prijavi nacionalni agenciji, ki se nato odloči ali bo projekt odobren ali ne. To pomeni, da celoten postopek traja nekaj mesecev. Roki za prijavo projektov so pa trije : februarski, aprilski in septembrski/oktobrski.


Back to Index

[EVS] Če sem se EVS-a že udeležil(a), se lahko spet prijavim?

Na žalost je odgovor ne, zato priporočamo, da res pozorno premisliš preden izbereš svoj projekt, da boš res dobil(a) največ kar lahko od te izkušnje.

Edina izjema pri tem pravilu je, da če si že opravil(a) kratkoročni EVS (2 meseca), se lahko prijaviš na še enega, ki traja največ 10 mesecev. Oba skupaj sta namreč lahko dolga največ 12 mesecev. Obratno pa žal ni mogoče – če si torej že opravil(a) 10-mesečni EVS, se ne moreš več prijaviti niti na kratkoročni projekt.


Back to Index

[Mladinske izmenjave] Kaj je mladinska izmenjava?

Mladinska izmenjava omogoči skupini mladih ljudi iz različnih držav, da se med seboj spoznajo in živijo skupaj do 21 dni. Med mladinsko izmenjavo sodelujoči, ki jih vodijo mladinski vodje, izvajajo delovni program, ki so ga slednji oblikovali pred začetkom izmenjave. Program je običajno sestavljen iz različnih aktivnosti kot so delavnice, vaje, debate, igranje vlog, simulacije, zunanje aktivnosti, itd. Mladinske izmenjave torej omogočajo mladim, da razvijajo svoje kompetence, se ozaveščajo o socialnih problematikah, odkrivajo nove kulture, navade in življenjske stile, vse to pa skozi vrstniško učenje in poudarjanje vrednot kot so solidarnost, demokracija in prijateljstvo.


Back to Index

[Mladinske izmenjave] Kako najdem projekt v tujini? Kako se prijavim?

Zavod Voluntariat organizira 2 ali 3 mladinski izmenjavi vsako leto, razpisi za sodelovanje pa so objavljeni na naši spletni strani, facebook strani in novičkah. Ker smo tudi partnerji tudi na drugih mladinskih izmenjavah, se prek nas lahko prijaviš tudi na izmenjave v tujini, ki so prav tako objavljene na naši spletni strani, facebook strani in novičkah. V vsaki objavi o izmenjavah so navedeni kriteriji za sodelujoče, ki so v večini povezani s starostjo in temo izmenjave.


Back to Index

[Mladinske izmenjave] Ali za sodelovanje potrebujem pošiljajočo organizacijo?

Da, sodelujoči iz vsake države so izbrani s strani pošiljajoče organizacije. Običajno je pošiljajočih organizacij iz ene države več, saj običajno na izmenjavi sodeluje po 5 mladih iz vsake države.


Back to Index

[Mladinske izmenjave] Kdo se lahko prijavi?

Edini kriterij za prijavo na izmenjave je starost. Ta meja je običajno postavljena na 16 ali 18 let do 30 let, vendar posamezne izmenjave omogočajo sodelovanje tudi starejšim od 13 let. Poleg tega morajo vsi sodelujoči biti zainteresirani za temo posamezne izmenjave.


Back to Index

[Mladinske izmenjave] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?

Včasih pošiljajoča ali gostiteljska organizacija zaračunavata simbolično prijavnino predvsem z namenom, da se zagotovi resnost prijavljenih kandidatov.


Back to Index

[Mladinske izmenjave] Kateri stroški so kriti med opravljanjem izmenjave?

Mladinske izmenjave so finančno popolnoma krite, vse kar morajo sodelujoči plačati so potni stroški do kraja opravljanja izmenjave in nazaj v primeru, da pavšal ne zadošča za celotno pot. Nastanitev in hrana sta v celoti krita. Vendar pa sodelujoči ne dobi nobene žepnine.


Back to Index

[Mladinske izmenjave] Kako dolgo trajajo izmenjave?

Mladinske izmenjave trajajo med 5 in 21 dni, vendar jih velika večina traja 7 do 10 dni. 2 dneva sta običajno posvečena le prihodu oz. odhodu.


Back to Index

[GLEN] Kako se GLEN razlikuje od drugih pripravništev?

Program GLEN je edinstven program pošiljanja prostovoljcev na globalni jug. Prostovoljci se udeležijo dveh usposabljanj na teme globalnega učenja pred odhodom na pripravništvo, po povratku pa morajo izvesti globalno učno aktivnosti ter se udeležiti evalvacijskega srečanja vseh prostovoljcev.


Back to Index

[GLEN] Kako se lahko prijavim?

Vsako leto januarja objavimo razpis za sodelovanje na pripravništvu na globalnem jugu (običajno v 2 ali 3 državah) na naši spletni strani. Razpis vsebuje opis dela in zahteve, ki jih je postavila organizacija. Vsi zainteresirani pošljejo svoj življenjepis, motivacijsko pismo, v katerem razložijo svoj interes in primernost za sodelovanje pri določenem pripravništvu, ter izpolnjeno prijavnico. Februarja izberemo kandidate, ki jih povabimo na intervju, na podlagi katerega tudi izberemo prostovoljce, ki bodo sodelovali pri programu.


Back to Index

[GLEN] Katerim kriterijem morajo ustrezati potencialni kandidati? Kakšen je proces izbire kandidatov?

Na GLEN program se lahko prijavi vsak posameznik, ki je vključen v projekte na lokalni ravni in ga zanimajo prostovoljstvo, socialne aktivnosti, mednarodni in medkulturni odnosi ter razvojne tematike oz. globalno učenje. Sodelujoči morajo biti stari med 21 in 30 let, tekoče morajo govoriti angleško ali francosko. Posamezniki, ki so že bili del GLEN programa, se ne morejo ponovno udeležiti pripravništva. Poleg tega iščemo kandidate, ki jih res zanima celoten GLEN proces in bodo pripravljeni izvajati aktivnosti povezane z globalnim učenjem in ozaveščanjem o medsebojni povezanosti celega sveta.


Back to Index

[GLEN] Se lahko prijavim tudi kdaj drugič razen januarja?

Ne, saj GLEN cikel traja celo leto in ima vsak mesec svoj pomen.

Januarja so objavljeni razpisi za sodelovanje na pripravništvu, februarja pa so kandidati izbrani. Med aprilom in junijem sta organizirana 2 intenzivna treninga v tujini, kjer sodelujoči dobijo vse potrebno znanje in spretnosti na področju globalnega učenja in se tako pripravijo na svoje pripravništvo. Prav tako na teh treningih spoznajo svoje tandemske partnerje, saj je vsako pripravništvo organizirano za 2 prostovoljca iz 2 različnih držav. Med julijem in oktobrom se prostovoljci odpravijo na samo pripravništvu na globalnem jugu. Po povratku sledijo aktivnosti, organizirane v okviru projekta. Marca se celoten proces zaključi s t.i. Renew seminarjem (Seminar for Review, Engagement and Networking), kjer se srečajo vsi bivši prostovoljci in na novo izbrani kandidati ter izmenjajo svoje izkušnje in se pogovorijo o bodočih aktivnostih. Zato je prijava možna samo januarja.


Back to Index

[GLEN] Se lahko prijavim tudi, če nisem iz oz. ne živim v državi, ki je del GLEN programa?

Na GLEN pripravništva se lahko prijavijo samo posamezniki, ki prihajajo iz 9 držav, ki tvorijo mrežo GLEN (Češka, Estonija, Francija, Nemčija, Madžarska, Irska, Latvija, Poljska, Slovaška, Slovenija). Slovenija je del mreže, vendar se lahko pri nas prijavijo samo slovenski državljani. Tujci, ki živijo v Sloveniji, se morajo prijaviti v svoji domovini, vendar mora le-ta biti del GLEN mreže.


Back to Index

[GLEN] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?

Med postopkom prijave nimaš nobenih stroškov. Potencialni kandidati pa morajo upoštevati, da se to pripravništvo ne sestoji le iz 3-mesečnega pripravništva v tujini, temveč je potrebno biti aktiven na usposabljanjih pred in aktivnostih po opravljanju pripravništva.


Back to Index

[GLEN] Kateri stroški so kriti med opravljanjem pripravništva?

Program GLEN krije skoraj vse stroške za izbrane kandidate. Prejmeš namreč pavšal za plačilo potnih stroškov, nastanitve in hrane med pripravništvom na globalnem jugu. Prav tako prejmeš žepnino. Ker je pavšal prilagojen vsaki državi posebej, boš mogoče moral(a) plačati razliko v stroških, če pavšal ne bi zadoščal. Vizo in cepljenja si pa moraš plačati sam(a).

Poleg tega imaš krito tudi nastanitev in hrano med usposabljanji in evalvacijskim srečanjem. Pripada ti tudi pavšal za potne stroške do teh srečanj.


Back to Index

[Tabori] Kdo lahko sodeluje?

Če želiš sodelovati na taboru v svoji državi, je starostna omejitev za sodelujoče 16 let. Tudi otroci lahko sodelujejo na kampih, vendar le v spremstvu staršev in le če je delovno okolje primerno za otroke.

Če pa želiš sodelovati na taboru v tujini, je starostna omejitev 18 let. Za projekte v Aziji, na Bližnjem vzhodu, v Latinski Ameriki in Afriki pa je starostna omejitev pogosto 20 let. Poleg tega organizacije v teh regijah pogosto zahtevajo prejšnje izkušnje s prostovoljstvom, kandidati pa se morajo udeležiti tudi posebnega pripravljalnega srečanja.

Jezikovne zahteve so odvisne od posameznega kampa oz. kraja, kamor se odpravljaš. Pogosto je dovolj že osnovno znanje angleščine, medtem ko je za projekte v Latinski Ameriki pomembno, da imaš vsaj osnovno znanje španščine in/ali portugalščine.


Back to Index

[Tabori] Kako se lahko prijavim?

Če živiš v državi, kjer obstajajo članice mreže SCI (v Sloveniji je to Zavod Voluntariat), se lahko prijaviš prek interneta. Prijaviti se moraš preko organizacije članice mreže SCI v državi v kateri živiš ob času prijave, tudi če si v tej državi samo začasno. Če pa živiš v državi, kjer SCI nima članic, se lahko prijaviš preko partnerske organizacije SCI-ja.

Če se želiš prijaviti prek interneta, moraš najprej ustvariti svoj profil na spletni strani SCI-ja. Ko zaključiš postopek registracije, se lahko prijaviš in izpolniš prijavnico, ki jo oddaš elektronsko svoji SCI organizaciji. Po poslani prijavi boš organizaciji verjetno moral(a) plačati prijavnino (še preden bo tvoja prijava procesirana).


Back to Index

[Tabori] Ali imam med postopkom prijave kakšne stroške?

Za tabore moraš plačati prijavnino, katere znesek je odvisen od tega, kam se odpravljaš. Znesek pa se giblje med 45€ in 115€. Nekateri tabori na Islandiji in globalnem jugu zahtevajo še dodatno plačilo, ki pokrije stroške nastanitve in hrane.


Back to Index

[Tabori] Kateri stroški so kriti med bivanjem na taboru?

Plačano imaš nastanitev in hrano. Sam(a) pa moraš plačati potne stroške ter vizo in cepljenja, če jih potrebuješ.


Back to Index

[Tabori] Ali mi plačilo prijavnine zagotavlja mesto na izbranem taboru?

Ker postopek izbire sodelujočih na taboru temelji na načelu kdor prej pride, prej melje, ti plačilo prijavnine ne zagotavlja mesta na izbranem taboru. Zato svetujemo prijavo na tabore čim prej, poleg tega pa je priporočljivo, da ob prijavi izbereš več taborov. Na ta način te zagotovo pošljemo na enega izmed izbranih taborov in prijavnino upoštevamo za tistega, na katerega se dejansko odpraviš.


Back to Index

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close