Svet je od izjave SCI z dne 16. marca 2020 videti precej drugače, in to je dokaz o hitrosti s katero so se morale države odzvati, da bi se kar najbolj učinkovito zmanjšale možne katastrofalne posledice te pandemije.

 

Pandemija COVID-19 nima samo velikih posledic za zdravje, ki obremenjujejo naše zdravstvene sisteme do skrajne meje, ampak bo imel tudi nepredvidljiv negativen učinek na gospodarstvo.
 
Namen SCI je spodbujati kulturo miru z medkulturnim dialogom in razumevanjem. Naša vizija življenja v kulturi miru pomeni svet, v katerem vsi ljudje živijo skupaj v medsebojnem spoštovanju, se ne zatekajo k nasilju, svet v katerem obstajata socialna pravičnost in trajnostni razvoj, ter kjer smo ljudje v središču tega, kar počnemo. Da bi to dosegli SCI že 100 let organizira mednarodne prostovoljske projekte, kjer se srečujemo in delamo z raznimi navdihujočimi ljudmi.

Zato pomembnosti razprave o našem odzivu na COVID-19 nismo podcenili. Po eni strani je bila to težka razprava glede na velik vpliv, ki ga ima situacija na naše projekt in cilje. Po drugi strani pa nam naše vrednote dajejo jasno smer. V tem trenutku solidarnost pomeni podpirati ukrepe, ki jih predlagajo strokovnjaki in, ki jih številne države postavljajo in prosijo  državljane se zadržujejo v zaprtih prostorih in izvajajo socialno distanciranje, da bi zaščitili tiste, ki so najbolj ranljivi med nami.  D
a bi dali našim sistemom in družbi priložnost za obvladovanje situacije je prednostna naloga vseh omejevanje širjenja COVID-19 in izravnavanje krivulje okuženih.

Prav tako verjamemo, da je osrednji del miru vključevanje in zagotavljanje, da nihče ne bo izključen, sploh pa ne tisti najbolj ranljivi. Zaradi tega prepričanja in negotovosti prihodnosti, smo se odločili, da začasno onemogočimo prijeve na naše medarodne kampe od 12. ure po srednjeevropskem času 21. marca do 30. aprila 2020.
 
Odločili smo se, promocija mednarodnih potovanj med to pandemijo brez razumevanja učinkov na prostovoljce in lokalne skupnosti ni sprejemljivo tveganje in bomo spremljali situacijo, da bomo lahko sprejeli nadaljnje ukrepe.
 
To ne pomeni, da se naše poslanstvo ustavi ali da ne delamo na svoji viziji kulture miru. SCI si močno prizadeva, da bi našel načine, kako organizirati naše dejavnosti, komunicirati z lokalnimi partnerji in skupnostmi. Inovacije in odziv na te potrebe bodo zato v ospredju našega dela. Poglobili se bomo v onine opcije izvajanja medkulturne izmenjave in v vse aspekte zagotavljanja varnosti naših bodočih projektov.
 
Vemo, da je pandemija vplivala ne vse nas in prihodnost ni jasna. Vendar vidimo, da se ljudje združujejo v dobrih in sočutnih dejanjih, kar je ključnega pomena v prihajajočih tednih.
 
Pohvalimo vse tiste, ki se neumorno trudijo, da nas usmerjajo skozi te težke čase in nudijo popolno podporo vsem, ki se trenutno borijo.

SCI je v celoti zavezan naši viziji sveta, ki živi v kulturi miru. Zdaj je trenutek da sodelujemo in eksperimentiramo z novimi metodami, da to uresničimo. Nadaljevali bomo z razpravo o ukrepih in načrtovanjem alternativnih dejavnosti. Zdaj bomo bolj kot kadarkoli prej potrebovali iskro prostovoljstva!
 
Novosti lahko spremljate na tej povezavi.

Kot vedno ostanite na varnem, prijazni in zdravi.

SCI