V evropskih nevladnih organizacijah in javnih institucijah (šolah, vrtcih, muzejih itd.) do enega leta pridobivaj pomembne delovne in življenjske izkušnje! Časti EU!

Projekti prostovoljstva potekajo znotraj programa Evropska solidarnostna enota (ESE). ESE je namenjen mladim od 18. do vključno 30. leta in jim omogoča neformalno izobraževanje znotraj mednarodnega prostovoljskega projekta.

Te zanimajo človekove pravice? Vključi se v ESE projekt na Poljskem, kjer lahko nevladni organizaciji, ki se bori za človekove pravice, pomagaš pri njihovem delu! Te bolj zanimajo delfini in feta sir? Na Kefaloniji lahko sodeluješ v biološki raziskavi; s čolnom se voziš okoli otoka in zapisuješ, kje si opazil/a delfine. Projektov je zares ogromno, vsem pa je skupno, da trajajo od 2 tednov do 12 mesecev. Med bivanjem v tujini je prostovoljcu zagotovljeno bivanje, jezikovni tečaj, prevoz na delo, zavarovanje, prehrana in žepnina. Tvoj edini strošek so tvoje prostočasne aktivnosti in žuri.

Z udeležbo v projektih Evropske prostovoljske službe dobiš priložnost za spoznavanje mladih iz vse Evrope, pridobiš si neprecenljive delovno-prostovoljske izkušnje, se učiš ali izpopolnjuješ tuj (lokalni) jezik, predvsem pa dobiš možnost samostojnega življenja (v tujini). S sodelovanjem na ESE projektu prostovoljci spoznavajo druge kulture in so vključeni v proces globalnega učenja, kar pa nedvomno vpliva na njihovo zmanjševanje predsodkov ter na osebnostno rast. Z delovnimi izkušnjami, ki jih prostovoljci pridobijo v takšnem projektu, si zvišujejo svoje zaposlitvene možnosti, kar je tudi eden od glavnih ciljev programa. Ob koncu projekta pridobiš tudi uradni certifikat Youthpass, ki podobno kot življenjepis Europass beleži pridobljene kompetence in delovne dosežke. Kasneje lahko tega priložiš k prijavi za delo.

KAKO DO PROJEKTA ESE?

ESE projekt sestavljajo najmanj trije partnerji:

– pošiljajoča/podporna organizacija (ki je lahko Zavod Voluntariat),

– gostiteljska organizacija in

– prostovoljec oz. prostovoljka.

Prva naloga je, da najdeš sebi primerno gostiteljsko organizacijo in ESE projekt!

Prva možnost za iskanje ESE projekta je Evropski mladinski portal. Ob prvi prijavi boste morali ustvariti račun (EU Login, storitev avtentikacije Evropske komisije), preden ustvarite svoj profil. Ko ustvariš profil, imaš dostop do osebne nadzorne plošče, od koder se lahko prijaviš na oglaševane možnosti.

Druga možnost je da slediš naši FB strani, kjer objavljamo razpise naših partnerjev in tretja možnost, da nam pišeš na programi@zavod-voluntariat in nas prosiš za pomoč.

NAŠEL_A SEM GOSTUJOČO ORGANIZACIJO! KAJ SEDAJ?

Čestitamo! Velik del poti je za tabo! Z gostujočo organizacijo, ki ti ustreza po profilu dela ter aktivnosti, si se dogovoril/a, kdaj bi začel/a z delom in koliko časa bo delo trajalo.

Na elektronsko pošto programi@zavod-voluntariat.si nam pošlji njihove kontakte ter opis dogovora. Povezali se bomo z gostujočo organizacijo, se dogovorili vse podrobnosti o projektu in podpisali sporazum.

IN POTEM?

Vsak ESE prostovoljec_ka, ki ga Zavod Voluntariat pošlje na projekt v tujino, se namreč vključi v sistem priprav in izobraževanja, kjer predstavimo vse podrobnosti o samem ESE projektu, zavarovanju prostovoljcev, pravicah in dolžnostih, Youthpassu in drugih podrobnostih programa.

Več o samem programu si lahko preberete na spletni strani slovenske Nacionalne agencije Movit NA Mladina. Za dodatna vprašanja lahko pišeš na programi@zavod-voluntariat.si.

Veliko uspehov pri iskanju ESE projekta!