Med 8. in 22. marcem 2024 se pridružite delovnemu taboru v Avstriji na območju UNESCOVEGA biosfernega rezervata!

Območje Wienerwald je Unesco leta 2005 razglasil za biosferni rezervat. S to postavitvijo se varuje velika raznolikost naravnih in kulturnih elementov, zaradi katerih je ta regija tako edinstvena in dragocena. BR Wienerwald obsega 105.645 hektarjev in se razteza na območju 51 občin v Spodnji Avstriji in sedmih dunajskih občinskih okrožij. V tej regiji živi približno 815.000 ljudi.

V velikem poskusu ohranjanja značilnega naravnega okolja in biotske raznovrstnosti Biosfernega območja Wienerwald bo pod okriljem „Youth for Nature“ sodelovalo približno 12 prostovoljcev iz različnih držav. S projektom želijo politikom in lokalnim skupnostim pokazati, da obstajajo mladi, ki se ne ustrašijo fizičnega dela, jim je mar za naravo in so pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas za pomoč pri ohranjanju območij vrednih zaščite.

Suha rastišča so redek in ogrožen habitat v Biosfernem območju Wienerwald.

Delo se opravlja vsak dan po 5-6 ur z vmesnimi odmori in možnostjo prostih dni ter prostih popoldnevov. Gre za fizično delo na strmem terenu. Obrezovali boste travo, grmovja in drevesa ter z območij odstranili biomaso, da bi zatrli pričetek rasti gozda.

Cilj projekta je ohraniti in povečati biotsko raznovrstnost v edinstvenih in redkih habitatih.

Zahteve: Delo je fizično in na strmem terenu, zato sta potrebni osnovna telesna pripravljenost in dobri pohodniški čevlji do gležnjev. Preden se prijavite na ta tabor, se PROSIM prepričajte, da ste dovolj zdravi za udeležbo.

Imeli boste tudi čas za medsebojno spoznavanje, spoznavanje Biosfernega rezervata Wienerwald in njegovega rastlinstva ter živalstva. Poleg tega boste pridobili praktične izkušnje pri upravljanju invazivnih rastlinskih vrst in znanje o ekološki zaščiti.

Nastanitev: Za bivanje bo poskrbljeno v skavtskem centru NÖ Pfadfinder und Pfadfinderinnen Landesverband blizu Dunaja v Avstriji. Objekt je opremljen s spalnicami, kopalnicami in skupno kuhinjo. Prostovoljci so nastanjeni v spalnicah. Na voljo je redni javni prevoz.

Stroški: Vsi stroški programa (vključno s hrano, potnimi stroški glede na oddaljenost destinacije, stroški vizuma, nastanitvijo) so kriti.

 

Prijavite se lahko preko portala: https://workcamps.sci.ngo/icamps/camp-details/16139.html  ali
organizacijii pišete direktno na naslov: placement.sciaustria@gmail.com.

 

V primeru oddaje prijave, nam pišite tudi na: programi@zavod-voluntariat.si